Jant Çeşitleri | Jant Fiyatları | Aşıroğlu Lastik Servisi

Jant

Jant çeşitleri

İç Lastiksiz Jant (Tubeless Jant)

Lastiğin içerisinde iç lastiği olmayan jantlardır. Bu jantlara sadece dış lastik takılır. Jantla lastiğin birbirine yapışması sonucu arada hava kaçması engellenir ve iç lastiğe ihtiyaç duyulmaz. Sadece jant ve dış lastikten oluşur. Türkiye’de ilk olarak 1980 yılında üretilmeye başlanmıştır. Kendi içinde 3 tipe ayrılır:

50 lastik oturma açılı jantlar, kamyonetlerde kullanılır. 13, 14 ve 17 inç ölçülerindedir.

150 lastik oturma açılı jantlar, geniş kesitli lastikler için üretilmiştir. 17.5, 19.5 ve 22.5 inç ölçülerindedir.

50 lastik oturma açılı 4 parçalı jantlar ise 80 serisi lastikler için üretilmiştir ve 20 inç ölçüsündedir.

İç Lastikli Jant (Tube Type Jant)

İç lastik kullanılan jantlardır. Bu jantların bazı bölümleri bulunur. Bunlar; segman, göbek, çemberdir. Bütün jantlarda bu bölümler bulunmayabilir. Bazı jantlarda segman ve çember yerine kombine çember bulunur.

Göbeksiz Jant (İspit Jant)

Bu jantların özelliği ise hem iç lastikli hem de iç lastiksiz olarak kullanılabilmesidir.

Jant Üretim Malzemeleri

Sac Jantlar

Fabrika çıkışlı araçların tekerleklerinde olan ilk jant çeşididir. Alüminyum janta göre daha ekonomiktirler ama kalite bakımından düşüktürler. Çelik sac malzemeden iki parçanın soğuk formlanması ve kaynakla birleştirilmesi ile üretilir. Genel olarak siyah renkte üretilir. Görsel kaygılarla ön yüzeyini tamamen kapatan plastik kapaklar kullanılır.

Son yıllarda otomobil firmaları tarafından alüminyum alaşım jantlara benzeyen, tasarlanan kol yapısına göre form verilmiş, dolayısıyla ilk bakışta alaşımlı jantlara benzeyen sac jantlar da kullanılmaya başlamıştır.

Çelik Jantlar

Çelik jantlar en ucuz ve en dayanıklı jant seçeneklerinden biridir. Herhangi bir darbede kırılmak yerine bükülme eğilimi gösterirler. Genellikle bu tip hasarların onarımı yapılabilmektedir. Bununla birlikte alüminyum jantlara göre yaklaşık üç kat daha ağırdır. Bu nedenle günümüzdeki yerini alüminyum alaşımlı jantlara kaptırmıştır.

Alüminyum Alaşımlı Jantlar

Alaşımlı jant, çeşitli metal türlerinin birleşiminden oluşur. Birincil metal alüminyumdur. %90 alüminyum %10 silisyum içerir. Titanyum, magnezyum gibi diğer metal alaşımların karışımı %1’in altındadır. Oldukça hafif olan bu jantlar, çelik jantlara göre daha kolay işlenebilir. Aracın performansını ve yakıt tasarrufunu artırır.

Çelik jantlara nazaran daha pahalı olmasına karşın, alıcıların estetiğe ve performansa önem vermeleri nedeni ile dünyada kullanımı oldukça artmıştır..

Magnezyum Alaşımlı Jantlar

Maliyetleri oldukça yüksektir. Genellikle Formula 1 yarış arabalarında ve bazı üst düzey performans araçlarında kullanılır. Dünyada üretimi oldukça düşüktür.

Kompozit Jantlar (Karbon Fiber Jantlar)

Karbon fiber ve polimer kompozitli yapısı itibariyle dayanımı yüksektir. Oldukça hafif olan bu jantların maliyeti yüksek olduğu için üretim adedi düşüktür.

Krom Jant Nedir?

Krom jant, bir jant çeşidi değil, jant üzerine uygulanmış bir kaplamadır. Genellikle spor otomobillerde ve gösteri amaçlı araçlarda kullanılır. Aracın performansını etkileyecek bir özelliği bulunmamakla birlikte, jantlara daha parlak bir görünüm kazandırır. Krom kaplama kolayca soyulup atacağı için sadece güneşli ve kuru havalarda kullanılmalıdır.

Blog Yazılarımız

Sorunuz mu var?

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore

%15 JANT LASTİKTE İNDİRİM KAZANMAK İÇİN Bültene ABone olun!