Lastik Basınç Kontrolü Nasıl Yapılır | Doğru Hava Basıncı Nasıl bulunur | Aşıroğlu Lastik Servisi

Lastik

Lastik Hava Basıncının Önemi

Güvenliğiniz için en az ayda bir kez lastik hava basınçlarını kontrol etmeniz önemlidir. Hasar ve düzensiz aşınmayı kontrol edin çünkü doğru olmayan lastik hava basıncı seviyesi, rot bozukluğu, balans ayarı olmaması ve süspansiyon bozuklukları lastiğinizin genel performansını etkiler ve sürüş güvenliğinizi tehlikeye sokar. Her zaman en yakın Pirelli yetkili lastik satıcısına, lastiklerinizi kontrol ettirin. Lastikler aracınız ile yol arasındaki tek temas noktasıdır, dolayısıyla onları iyi durumda tutun.

Lastik Basıncı

Lastiklerinizin doğru şekilde bakım görmesi çok önemlidir. Hava ücretsiz ve lastiklerinizin uzun ömürlü olması hususunda son derece önemli bir kriterdir. Yetersiz hava basıncı lastik hasarlarının en önemli sebebidir. Uzun ömür ve sonuç olarak mükemmel performans, yakıt tasarrufu başta olmak üzere önemli ekonomik avantajlar sağlar.
Doğru basınç seviyesi, fren mesafesini kısaltarak aynı zamanda aracınızın manevra kabiliyeti de artırır. Lastiklerinizi doğru basınç seviyesinde tutmak için aylık kontroller mutlaka yapılmalıdır. Bu kontroller lastiklerinizin ve sizin güvenliğiniz açısından oldukça önemli ve kolay uygulamalardır.

Lastik Hava Basıncının Kontrolü

Lastik hava basınçlarını her zaman lastik soğuk iken kontrol ediniz. Yapılması gerekenler şunlardır:
Lastik sibop kapağını çıkartın.
Basınç ölçeri sibop ucuna takın ve hava basıncını kontrol edin.
Tavsiye edilen basınç seviyesine gelinceye kadar hava ekleyin.
Eğer çok fazla hava basarsanız, bir miktar havayı boşaltın ve ikinci adımdan devam edin.
Sibop kapağını kapatın.
Bu işlemleri, yedek lastik de dahil olmak üzere tüm lastiklere uygulayın. (Yedek lastiklerin basıncı, araç üzerinde takılı olan lastiklerin hava basıncından bir miktar daha yüksek olmalıdır; +0,2 – 0,3 bar (+3 – +4,5 psi)
Lastik üzerinde, lastiğe zarar verebilecek yabancı cisimlerin olmadığına emin olun.
Lastik sırtının yanakla bağlandığı kısmı ve lastik yanaklarını kesik, dış bükeylik ve başka herhangi anormalliklere karşı kontrol edin.

Bakım Önerileri

Performans ve sürüş güvenliği lastik için en önemli iki kriterdir, dolayısıyla sizinle güvenliğiniz için yararlı olacağını düşündüğümüz birkaç küçük ayrıntıyı paylaşmak isteriz.

Lastik hava basınçları periyodik olarak, lastikler soğuk durumdayken kontrol edilmelidir (Yedek lastik de dahil olmak üzere). Hava basınçlarını hiçbir zaman kullanımdan dolayı lastikler ısınmışken kontrol etmeyiniz, çünkü lastiğin ısınması içindeki havayı da ısıtacak ve basınç seviyesini soğukken olduğundan daha yüksek seviyeye çıkartacaktır.
Lastikler, sadece bir tarafı aşınmış olsa bile, aşınma işareti seviyesine indiğinde değiştirilmelidir.
Araç rot ayarlarını periyodik olarak kontrol edin.
Lastik balanslarını periyodik olarak ve titreşim oluştuğunda kontrol edin. Daha sonra da 2. Adımdan devam edin.
Darbe ve deformasyon oluşması durumunda lastiğin içini de kontrol ettirin.
Aracınızın lastiklerini yağ, çözelti vs. gibi kimyasalların üzerine gelecek şekilde park etmeyin. Bu kimyasallar lastiklerinize zarar verir.
Lastiğin yapısal olarak izin verdiği hız ve yük indeksine uyun.
Radyal lastikler (Yeni olsa bile) her zaman arka aksa monte edilmelidir; kış lastikleri ya da çivili lastikler bütün her iki aksa da takılmalıdır.
Sürüş hız ve stili lastik ömrünü doğrudan etkiler.
Genel lastik durumunuzu düzenli olarak güvenilir bir bayiye ya da tamircinize kontrol ettirin.

Blog Yazılarımız

Sorunuz mu var?

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore

%15 JANT LASTİKTE İNDİRİM KAZANMAK İÇİN Bültene ABone olun!