Lastik Bayatlar mı ? | Lastikte Üretim Tarihi Ne Kadar Önemli? | Aşıroğlu Lastik Servisi

Lastik

Lastik Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır?

Alacağınız lastiğin, üretim tarihinden bu yana ne kadar zaman geçirdiğinden emin olmak mı istiyorsunuz? Bir lastiğin üretim bilgileri, lastik yanağı üzerindeki bilgiler arasında yer alır. Lastik üretim tarihinin çoğu yerde “DOT” adı ile adlandırıldığını görebilirsiniz. Tüm lastik üreticileri bu ortak kodlama sistemini kullanmaktadır.

Lastik Üretim Tarihinin Kodlanması
1999 yılı sonrası üretilen lastiklerde, son 4 sayı üretim tarihini (DOT) gösterir. 4 rakamın ilk ikisi lastiğin üretim haftasını, son iki rakam ise lastiğin üretim yılını gösterir.

Örneğin; lastik yanağında son 4 rakamı 2408 olan bir lastik, 2008 yılının 24. Haftasında üretilmiş demektir.

1411 işaretli bir lastik; 2011’in 14. Haftasında üretilen bir lastik olduğunu belirtir.

Bir lastik ne kadar iyi olursa olsun, diş derinlikleri, deseni, markası, fiyatı vb. mutlaka bakmanız gereken üretim tarihidir.


Lastik Ömrü Ne Kadardır?

En çok karşılaşılan sorulardan biri olan, lastik ömrü kaç yıldır sorusunun net bilgisi “Ankara Ticaret Odası” tarafından duyurulmuştur. Lastik sektöründe yaşanan bu problemi en aza indirebilmek amaçlı, tüketicilere doğru bilgiyi sunmuştur.

Lastik Raf Ömrü Uygun Saklama Koşullarında 10 Yıldır

Lastiğin kullanım süresi; saklama, servis koşulları, rotasyonu, maruz kaldığı yük, hava basıncı, hız, yollarda meydana gelen hasarlar vb. gibi tüm faaliyetlerin toplamına denktir. Lastiğin depolandığı alan çok önemlidir, uygun koşulların sağlanması gereklidir.

Lastikler satın alınırken 10 yıl ömrü olduğunu ve uygun saklama koşullarında saklandığını göz önünde bulundurursak, eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru saklanmış ise, 8 yıl daha ömrü var, demektir.

Lastik yapısındaki koruyucu kimyasallar nedeniyle 60 aydan sonra araç altına takılacak lastiğin uzman kişiler tarafından mutlaka kontrolünün yapılması gerekmektedir. Eğer lastik DOT’u 10 yılı geçmişse, kullanımı fiziksel olarak uygunda olsa, yasal diş derinliği normalde olsa emniyet açısından, lastiklerin yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir.

Lastik kullanım ömrünüzü uzatabilmek için size önerilerimiz şu şekilde olabilir; aracınıza binmeden önce mutlaka lastiklerinizi kontrol etmelisiniz, hareket anında olası bir zarara karşı önleminizi almış olmalısınız. Aracınıza uygun orijinal ebat ve varsa tavsiye edilen ebat dışında hiçbir lastiği aracınıza takmayınız.

Lastikleriniz Hangi Koşullarda Saklamanız Uygundur?

-Lastikler mutlaka kuru, serin, nemin olmadığı bir ortamda muhafaza edilmelidir.
-Depolanan alanda asit, madeni yağ, petrol vb. yakıcı maddelerin bulundurulmaması gerekmektedir.
-Lastiklerin kimyasalında ozon koruyular olmasına rağmen, depolama aşamasında direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
-Lastiklerin dizilişi, konumlandırılmasına dikkat edilmelidir.

Blog Yazılarımız

Sorunuz mu var?

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore

%15 JANT LASTİKTE İNDİRİM KAZANMAK İÇİN Bültene ABone olun!